Al sinds 1993 begeleidt De Boekenfluisteraar zowel beginnende als ervaren schrijvers bij het tot stand komen van hun boek, aanvankelijk als redacteur en uitgever en later als zelfstandig coach en adviseur.

Hier volgt een bloemlezing van reacties op het werk van De Boekenfluisteraar.

 

 

Daniëlle heeft een scherp oog voor detail. Ze maakt teksten beter, duidelijker en denkt met de auteur mee. En heel belangrijk: met haar directe commentaar houdt ze me scherp. Geen enkele opdrachtgever krijgt een tekst van mij voor Daniëlle er een blik op heeft geworpen. Een echte aanrader.
Özcan Akyol, auteur
In 1997 verscheen mijn boek Correct bij uitgeverij Contact. Het moest alles wat ik eerder geschreven had over sociaal-culturele verandering in Nederland in een alomvattend kader zetten. Na een paar jaar werken had ik dan ook een manuscript van honderden pagina’s, onderverdeeld in delen, hoofdstukken, deelhoofdstukken, paragrafen en subparagrafen.  Dat kon niet, zei Maarten Carbo, mijn redacteur. Mokkend begon ik aan een inkortings- en vereenvoudigingsslag. Een paar maanden later presenteerde ik hem het resultaat, met een blijde lach die iedere tegenstand bij voorbaat moest doen wegsmelten. Maar Maarten bleef stoïcijns en stuurde me, voorzien van suggesties voor een meer overzichtelijke opzet, opnieuw terug naar mijn bureau. Nadat zich een paar maanden later wederom een herhaling van dit ritueel had voorgedaan, was mijn geduld op. ”Ik schei ermee uit”, riep ik. “Gooi maar weg dat manuscript en die subsidie betaal ik wel terug.” Hoe Maarten toen precies reageerde weet ik niet meer, maar het resultaat was dat ik zuchtend nog een laatste keer aan het werk toog, de helft van mijn resterende darlings om zeep hielp en een pracht van een boek overhield, dat twee jaar later de Prix des Ambassadeurs won. Zonder Maartens onverstoorbare gestrengheid was dat nooit gebeurd.
Herman Vuijsje, socioloog en auteur
Maarten, zoals jij ‘fluistert’ kan niemand dat! Het resultaat is er naar. Dank je wel.
Olivier Sprangers, leiderschapscoach en consultant
Samenwerken met een expert als De Boekenfluisteraar kan ik iedere schrijver aanraden. Zijn hulp was bij de uitgave van mijn boek van grote waarde.
Allerd Stikker, voormalig topondernemer en auteur
Ik gun het elke auteur: Maarten als uitgever en begeleider. Hij is altijd eerlijk en to the point, zeer betrokken bij het schrijfproces en een kundig vakman. Als Maarten je boek ziet zitten, dan weet je dat je goed zit.
Boele Ytsma, auteur van o.m. Ik ben een planteneter
Wat me bij Maarten Carbo opviel was een bepaalde generositeit in aandacht en aanpak. Als hij zich ergens in verdiept, doet hij dat volledig, omdat het hem interesseert en omdat hij van nature belang stelt in schrijvers, hun problemen en mogelijkheden en het hele productieproces eromheen. Het zijn kostbare eigenschappen; sommigen raken ze wel eens kwijt, maar bij Carbo blijken ze onvervreemdbaar. O ja, voor ik het vergeet, hij is ook deskundig.
Kirsten Emous, wetenschapsjournalist en auteur
Ik heb al een paar non-fictie boeken geschreven, biografieën vooral. Zowel voor uitgevers als in eigen beheer. Maar het boek waar ik nu mee bezig ben, is totaal anders dan wat ik tot nu toe heb gedaan. Ik was een heel eind op weg, maar liep op verschillende punten vast. De tips die Maarten geeft in zijn boek en zijn persoonlijke begeleiding hebben me vele stappen verder gebracht. Hij wijst de wegen die je zelf niet zo 1-2-3 zou hebben gezien. De voorlopige uitkomst is dat ik volgende week bij een literair agent aan tafel zit. Dankzij het boek en de begeleiding van Maarten ben ik nu pas echt goed op weg!
Natascha Kayser, journalist en auteur
Maarten Carbo heeft niet alleen mijn ogen geopend, maar ook vooral mijn hart. En dat is volgens mij het belangrijkste ingrediënt om een mooi boek te gaan schrijven. Een Oosters spreekwoord zegt: als de leerling bereid is, zal de leermeester verschijnen… en dat is voor mij Maarten Carbo.
Abkader Chrifi, Directeur van Le-Succès en auteur van o.m. Het succes ligt op straat
Ik heb veel aan het gesprek gehad! Wat een eye opener, zo´n bookproposal.
Johanna Geels, Dichter en auteur van o.m. Detox en Tuig (Buddinghprijs 2009)

 

Nederlandse auteurs die werden begeleid door De Boekenfluisteraar

Özcan Akyol, René Appel, Bram Bakker, Herman Beliën, Maarten Berg, Henri Beunders, Bart de Bondt, Aernoud Bourdrez, Carolina Bont, Abkader Chrifi, Marcel Crok, Hans Crombag, Midas Dekkers, Philip Dröge, Kirsten Emous, Arie Elshout, Erno Eskens, Tiny Fisscher, Joep Habets, Patty Harpenau, Peter ten Hoopen, Monique Huijdink, Maarten Huygen, Han Israëls, Koen de Jong, Natascha Kayser, Wouter Klootwijk, Maurice Knegtel, Karel Knip, Joanna Kortink, Anita Matheij, Marion Meesters, Marente de Moor, Theo Mulder, Lidy Nicolasen, Daniel Ofman, Christine Pannebakker, Angelique van ’t Riet, Simon Rozendaal, Henk Rijks, Johan Schaberg, Govert Schilling, Monique Schouten, Anne Spapens, Victor Spoormaker, Olivier Sprangers, Allerd Stikker, Rinze Terluin, Arjan Visser, Jacques van der Vliet, Herman Vuijsje, Frans de Waal, Iteke Weeda, Auke van der Woud, Ivan Wolffers, Boele Ytsma.